-Vertel eens iets over jezelf.
Ik ben Rachel Rijnen, 41 jaar oud, woon in Esbeek samen met Mark. We zijn gelukkig niet getrouwd en daarvoor hebben we pas feest gevierd. Ik heb 2 kinderen: Daan en Mees. Ik vind het gezellig om bij veel dingen te zijn die georganiseerd worden in Esbeek. Verder sta ik voor de klas in Oosterhout. Daar geef ik Engels op havo/vwo-niveau. Ik speel graag tennis en doe toneelspelen bij in de kékert.

 

-Hoe ben je bij de KPJ terecht gekomen en door wie kwam dat?
Ronald van Dommelen, ik ging al met mark, dus ik was regelmatig in Esbeek en Ronald zat in het bestuur. Het was niet echt een vraag en mark zat er al bij. Het was een mededeling. Op het begin had ik niet zo’n behoefte. Ik was toen 16 jaar en ben meteen in het bestuur gekomen. Ze zeiden dat dat wel iets voor mij was. Eerst zei ik ‘Nee da doe ik niet…blablabla’, maar toch ben ik erbij gekomen. Esther Soetens was secretaresse en die ging stoppen dus ik nam eigenlijk veel van haar over. Verder heb ik vooraf nooit met een activiteit meegedaan.

 

 -Wat was je functie bij de KPJ?
Secretaresse, alle communicatie ging via de post die bij mij aan kwam. Een hoop kon regelrecht de kliko in, maar soms ook niet. Verder maakte ik de notulen tijdens de vergadering.

 

 -Wat was het leukste activiteit tijdens jouw tijd bij de KPJ?
Het beachvolleyballen op het kerkplein met een jubileum van de KPJ. Eerst op het kerkplein, daarna was dit bij ’t zulderke. De pastoor was helemaal enthousiast en het beachvolleyballen bij de kerk was geen probleem, ookal was de kerk nog gewoon in gebruik. Toen heb ik zelfs nog gevolleyd met de pastoor op zen sandalen. Verder was het KPJ Kamp ook altijd heel leuk, met de oude veekar als opslag. Ooit hebben we in de veekar geslapen door het slechte weer. We gingen weleens naar Uden. Dat is bv. 60 km fietsen en dat deden we. En de fietsen werden dan opgehaald met die kar. Buiten de veekar hadden we ook nog een busje waar ongeveer 10 man in kon. De leden zagen die dan rijden en vroegen zich af waarom ze moesten fietsen. Daar waren ze zeker niet blij mee..maarja het was wel grappig. Na 10 km hadden we al pauze en toen hadden ze eindelijk door dat ze toch niet meer terug hoefden te fietsen. Op het begin waren we echt met jongeren, die mochten ook de kroeg nog niet in. We waren altijd met ongeveer 20 personen. Toen deden we de jongste verkleden en was het een ‘vrijgezellenfeest’ zodat ze toch overal bij konden zijn.

-Wat heb je allemaal mee georganiseerd?
In januari organiseerden we altijd concerten, later was dit in November. Daarnaast organiseerden we ook touwtrektournooien, volleybaltoernooien, 6-kampen, gewone kampen, karten, bowlen. Verder gingen we weleens naar andere cabaretvoorstellingen bij de Kei in Reusel. Dat waren try-outs dus was voor een leuke prijs. Zelf deden we verder het KPJ-cabaret. Oja..en danslessen en een kookcursus hebben we ook gedaan. Vroeger was er ook altijd met kerst een nachtmis en van tevoren gingen we gourmetten en dat was altijd drukbezocht.

 

-Heb je nog speciale dingen meegemaakt zoals een jubileum?
Meerdere, daar waren die beachvolleybalactiviteiten. Vraag alleen niet hoe veel jaar bestaan dat was, maar dat heb ik wel 2 of 3 keer meegemaakt.

 

 -Wat is er bij de KPJ volgens jou erg veranderd? Is dit positief of negatief?
Ik krijg er weinig van mee, alleen over het Novemberfest. Ik hoor weleens dat er activiteiten zijn. Maar ik schat in dat er eigenlijk niet veel veranderd is. Alleen de tijd is volgens mij veranderd en dat is denk ik een nadeel. Vroeger was er minder te doen en kon je mensen eerder blij maken. Het groepsgevoel heerste toen. Er was ook een school in Hilvarenbeek en daardoor blijf je langer bij je club. Mensen zijn veeleisend tegenwoordig en veel gewend. Er is al zo veel keus.

 

 -Heb je nog leuke ideeën voor de KPJ?
Koken, dansen, cabaretvoorstellingen, Efteling, zeevissen. Verder misschien vanuit de KPJ teams met beachvolleyballen mee laten doen zodat je weer dat groepsgevoel krijgt.

 

 -Wat moet er uit jouw tijd absoluut terugkomen bij de KPJ?
De KPJ zit nu eigenlijk in een iets ander jasje. KPJ-kamp doen jullie nog steeds, je organiseert nog een groot evenement. Misschien dan toch een beachvolleybaltournooi of sportevenement. Jammer vond ik dat de ronde van Esbeek niet door ging. Iets waar jong en oud in mee kunnen doen. Dan is het compleet.

 

 -Met wie kon je het beste activiteiten organiseren?
Het paste allemaal gewoon perfect. Het werkte als groep heel goed. Met Judith Oerlemans heb ik wel lang met cabaret en die playbackshow enz. geregeld, maar alles liep echt als een trein.

 

 -Wie kwam er altijd te laat bij de KPJ?
Sander Smolders en Joost Verstijnen waren in ieder geval echt van de tijd. Maar altijd wel iemand die gouw nog effe binnen schoot.

 

 -Heb je zelf ooit een blunder gemaakt?
Jaaa, hahahaa, met KPJ-weekend moesten we in de nachts opruimen. Het was mijn laatste jaar en we woonden op de Esbeekseweg. Judith en ik moesten de wc’s poetsen en dat was altijd koud omdat het al vaak best laat was omdat eerst iedereen weg moest zijn. Dus we dachten..we gaan eerst met de dames effe theedrinken. Maar toen zaten we bij ons en meestal is dat een half uurtje, maar we waren allemaal in slaap gevallen. Er werd gebeld door Jasper of Sander dat ze al klaar waren met de wc’s en dat we maar snel terug moesten komen. Ja, dat was echt een blunder maar verder zonder problemen.

 

-Heb je nog overige dingen te melden?
Nee, ik hoop dat het voort blijft bestaan, er genoeg leden blijven en dat ze zin in activiteiten ook blijft bestaan.